top of page
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Paulien Cornelisse schrijft en maakt theater.

 

Als het te combineren valt met haar cabaretvoorstellingen en schrijfwerk geeft Paulien lezingen aan de hand van haar columns en boeken. 

Theater

Paulien speelt op dit moment haar vierde cabaretvoorstelling 'Om mij moverende redenen' in de theaters

In 2008 ging haar eerste cabaretprogramma 'Dagbraken' in première. Voor deze voorstelling ontving zij van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) de ‘Neerlands Hoop’, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De jury schreef: “(…) zij is tegendraads en vernieuwend en heeft een verrassend originele geest, waaruit eigenzinnige humor rond taal en bizarre vondsten ontspruiten en waarmee zij een zaal anderhalf uur weet te boeien en te vermaken.”

In 2010 ging haar tweede programma, 'Hallo Aarde' in première. Voor het door Paulien thuisgeknutselde Hallo Aarde affiche, ontving zij in november 2011 de TheaterAffichePrijs van het TIN (Theater Instituut Nederland).

Haar derde voorstelling, 'Maar Ondertussen' ging in 2013 in première. De VSCD jury was wederom onder de indruk en nomineerde 'Maar Ondertussen' voor de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Uit het juryrapport: “Dat achteloze in- en uitzoomen, verpakt in verhalen waar je stuk voor stuk een strik om zou willen leggen, razendknap is het.”

Schrijven

Paulien schreef in 2009 Taal is zeg maar echt mijn ding. In 2012 verscheen En dan nog iets, het vervolg op het eerste boek. In 2013 kreeg ze een platina boek voor TIZMEMD - 500.000 exemplaren verkocht. In 2016 verscheen haar fictiedebuut: De verwarde cavia, over een cavia die op kantoor werkt.  Een deel van het boek verscheen eerder als feuilleton in NRC Handelsblad, onder het pseudoniem J. Waterlander. 

Paulien schrijft een wekelijkse column in nrc.next en NRC Handelsblad. en tot juni 2016 maandelijks een dialoog voor het tijdschrift JAN.

In de herfst van 2010 won ze voor haar schrijfwerk de Tollensprijs. In 2012 werd En dan nog iets genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Sinds 2008 organiseert Paulien samen met Micha Wertheim Echt Gebeurd, een middag waarop mensen verhalen vertellen die ze zelf hebben meegemaakt. In april 2013 verscheen hiervan een luisterboek.

 

 

Uit het verleden

Ooit studeerde Paulien psychologie (afgemaakt) en een blauwe maandag Algemene Taalwetenschap (niet afgemaakt). Ze studeerde voornamelijk aan de Universiteit van Amsterdam, maar ook even in Boston, en in Hiroshima. Ze begon met kleinkunst bij Crea, de culturele organisatie van de UvA, en met schrijven bij Folia, het universiteitsblad. In 1995 won ze min of meer toevallig de Nationale Wetenschaps Quiz, en in 2003 won ze minder toevallig de Elle Literatuurprijs.

Eerder was Paulien Cornelisse deel van cabaretduo Rots (met Irene van der Aart), en van 2001 tot 2004 was ze stand-up comedian bij Comedytrain. In 2007 stond ze in de finale van het Leids Cabaret Festival. Uit het juryrapport: ‘De jury heeft met open bek van verbazing en van het lachen naar dit fenomeen zitten kijken'.

bottom of page