top of page

Jerry King Luther Afriyie

is dichter en mensenrechtenactivist.

Jerry geeft lezingen, workshops, gastlessen en is beschikbaar als dichter en discussieleider.

 

Als dichter is Jerry te vinden op grote en kleine podia in het land: van de Stadsschouwburg Amsterdam, TivoliVredenburg Utrecht tot bijeenkomsten en op festivals zoals Welcome to The Village in Friesland.

 

Als Jerry niet dicht, schrijft hij opiniestukken over maatschappelijke onderwerpen die hem raken. Zijn opiniestukken verschijnen regelmatig onder andere in NRC, Het Parool, Trouw, de Volkskrant en op Joop.nl. Als maatschappelijk kritisch persoon verzorgt hij met zijn stichting Nederland Wordt Beter gastlessen over racisme, uitsluiting en bewustwording rondom het koloniale- en slavernijverleden van Nederland. Verschillende organisaties, scholen en gemeenten in Nederland doen een beroep op Jerry bij het bestrijden van alledaags racisme, sociale uitsluiting en kansenongelijkheid.

 

Jerry Afriyie is geboren in Bechem, Ghana en woont sinds zijn 11e jaar in Nederland. Hij is mede-oprichter van de stichtingen Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement. In 2011 startte hij samen met andere kunstenaars de bewustwordingscampagne Zwarte Piet is Racisme.

 

Begin 2018 ontving Jerry van Pakhuis de Zwijger de 'Nieuw Amsterdam Prijs' vanwege zijn inzet voor een inclusief Sinterklaasfeest. Mede dankzij zijn inspanning kreeg Amsterdam de 'Nieuwe Piet', zonder stereotyperingen. Directeur Egbert Fransen zei het volgende over Jerry: "Jerry Afriyie is een constructieve idealist, dromer en doener tegelijkertijd. Onvermoeibaar heeft hij gestreden voor een betere stad. Bovendien heeft zijn inspanningen geleid tot tastbaar resultaat."

bottom of page