top of page

Els Quaegebeur schrijft en interviewt.

Els is journalist en columnist. Ze schrijft onder andere voor Het Parool, Vrij Nederland, Opzij en de VARA Gids. Ruim vijf jaar geleden vertrok ze naar New York City. Tijdens haar verblijf in New York beschreef ze haar dagelijks leven in haar column in Het Parool. In 2006 verscheen haar debuutroman Mijn geheim, het verleidelijke leven van een minnares. In 2013 volgde Bij Starbucks heet ik Amy, Leven in New York City, over haar belevenissen in New York. Daarna verscheen in 2017 haar roman Woodstock en in maart 2019 een selectie van haar interviews in  'Een ode aan de oude vrouw: De kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster'.

Na vele interviews met allerlei vakvrouwen van zekere leeftijd later, weet Els: deze vrouwen zijn mijn idolen. Na soms wel vijftig jaar werkervaring lopen ze over van kennis en wijsheid, meer dan ooit op een tegel zou passen. Zonder het oog voor de ander te verliezen durven ze te zeggen wat ze op hun hart hebben. Het zijn harde werkers die niet jengelen om bevestiging. Zeuren doen oude vrouwen sowieso niet zoveel, daarvoor hebben ze te veel zelfspot. Ook als ze streng en lastig zijn houdt ze van hen. Misschien nog iets meer. Streng zijn ze bijna altijd trouwens, maar vooral voor zichzelf. 

Dit boek is een ode aan vijfenzestigplus-vrouwen, tot wasdom gekomen in een tijd waarin het feminisme weliswaar aardig op weg was, maar nog lang niet gold als een gegeven. In dertien verhalen zet ze hen neer, meanderend tussen werk en thuis, tussen nu en vroeger.

 

Els houdt lezingen over haar boek en interviewt bijzondere (bekende) vrouwen on stage

Meer Els:

bottom of page