Bureau Van Dam

020-2216291

info@bureauvandam.nl

Leidsestraat 74-1

1017 PD Amsterdam

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Dorine Wiersma is cabaretière en singer/songwriter.

 

Ze speelt op dit moment haar voorstelling Gaan we katten? in de theaters. Daarnaast is zij beschikbaar voor besloten optredens en schrijft zij liedjes op maat.

 

Haar cabaretvoorstellingen kenmerken zich door een hoog gehalte aan liedjes met spitse teksten, komische wendingen en virtuoos gitaarspel. Ze studeerde klassiek gitaar aan het Hilversums Conservatorium. Lange tijd schreef Dorine teksten en muziek voor andere artiesten en was ze als gitarist werkzaam in diverse ensembles en bands.

 

In 1999 ging het roer om en schreef Dorine haar eerste eigen liederenrepertoire. Samen met Barbara Tiggeler maakte ze haar debuut op de Nederlandse cabaretpodia als het duo De Doos. Zij behaalden in het jaar 2000 in de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival, speelden op de Parade, op Curacao en toerden  tot 2002 door het land. Daarna ging Dorine alleen verder. Als soliste stond ze in 2003 in de finale van het Leids cabaretfestival.

 

Ze schreef twee seizoenen het wekelijkse themalied voor het radioprogramma 'Andermans Veren' en ontwikkelde zichzelf als liedtekstschrijver/cabaretier. Ze maakte de voorstellingen Rustig Blijven, Goed Zo Dorine, Zei Ik Dat?, D&A en in december 2017 ging haar vijfde voorstelling Gaan we katten? in première.

De pers schreef over Gaan we katten?:

De Theaterkrant, Patrick van den Hanenberg

"Een beukpartij op hoog muzikaal en literair niveau.(...) Dat beuken van Wiersma is geen armoedig kroeggebrabbel maar wordt in de vorm gegoten van uiterst vakkundig geschreven liedteksten in de categorie Drs. P, Ivo de Wijs en Kees Torn. Ook muzikaal bevindt Wiersma zich in de eredivisie."

Cabaret.nl, Tim van der Sluijs

Dorine is een kwaliteitstekstschrijver. Alle liedjes die ze maakt getuigen van vakwerk, fijnzinnig taalgevoel en een heerlijk gevoel voor humor. Daarnaast is ze ook nog een buitengewoon begenadigd gitarist, wat de kracht van de liedjes alleen maar versterkt. (...)

"Dorine Wiersma doet in “Gaan we katten” waar ze goed in is. Veel sterke en humoristische liedjes waarin ze onze manier van doen hekelt, zonder zichzelf daarbij te ontzien."(...) Back to the basic en nauwelijks fratsen. Een vrouw, drie gitaren en een kist vol goede teksten is genoeg om een avondje fijn te proeven.

D&A werd door het NRC Handelsblad in de top 5 van de beste cabaretvoorstellingen van 2015 geplaatst. Ook andere landelijke kranten waren lovend over de voorstelling:

De Volkskrant,  Patrick van den Hanenberg:

"Een van de beste cabaretliedjesschrijvers... Wiersma's gitaarspel is een genot.

Een uniek geluid in het cabaretlandschap." (****)

 

NRC Handelsblad,  Henk van Gelder:
"Vormvaste vertelteksten met een slimme woordkeus, geestige wendingen en een hoge mate aan muzikaliteit"

(****)

De Telegraaf, Esther Kleuver:
"Wiersma groeit uit tot een interessante cabaretière met een bijzonder muzikaal dna." 
(****)

In 2009 kreeg zij de Annie M.G.Schmidtprijs voor het lied  Stoute Heleen. Een anti-ode aan de schrijfster Heleen van Royen. (bekijk hier het juryrapport